Er du også typen der elsker at snacke imellem måltiderne? Snacks er noget, de fleste kan lide, men også noget, som de færreste har godt af. Heldigvis kan man godt spise sunde snacks; man skal bare vide, hvorfor man snacker, og så tilpasse det, så det bliver sundt.

Hvad gør snacks ved dig?

Langt de fleste mennesker elsker snacks og mellemmåltider, men det er ofte unødvendigt og usundt, fordi det faktisk er sjældent, at man egentlig er sulten, når man spiser snacks. Som resultat kan man risikere at tage på, fordi man indtager mere energi, end man forbrænder. Usunde snacks som chips og slik er især syndere, fordi de har et højt indhold af fedt og sukker, som kan have negative konsekvenser for kroppen. Men hvis du ved, hvad du har lyst til i en snack, er det meget nemmere at finde et sundt alternativ til det.

Frugtsukker over tilsat sukker

Sukker er ikke som sådan en dårlig ting for kroppen, men alt skal indtages med måde. Sukker er faktisk mere tilbøjeligt til at blive omdannet til fedt i kroppen end det fedt, man finder i maden, så sukker er noget af det, man skal være mest forsigtig med. Derfor er det en god idé at spise ting med naturligt sukker i stedet for tilsat sukker. Så hvis du har lyst noget sødt, kan du prøve dig ad med søde frugter, som du kan spise som de er, eller bruge til madlavning. Især bananer og dadler egner sig godt som naturligt sukker.

grøntsagsbowl

Sundt fedt over usundt fedt

Selvom sukker er det, der især kan lede til overvægt, er fedt heller ikke uden skyld. Der er forskel på fedt, og sundt fedt er noget, som kroppen har brug for til at danne celle og passe på kroppen. Sundt fedt kan du finde i for eksempel nødder, laks og avocado. Usundt fedt findes i blandt andet rødt kød og mejeriprodukter, og generelt ofte i forberedt mad; altså også chips. Hvis du tager dig selv i at have lyst til noget salt og knasende, kan det være en god idé at vælge salte mandler eller peanuts i stedet for. 

Hjemmelavede og sunde snacks

En del af grunden til at mange snacks er usunde, er også fordi de er færdigkøbte. Der bliver tilføjet mange forskellige E-numre og en mange ting og sager, som det almindelige menneske ikke ved så meget om, men som kan være dårlige for os. Derfor kan det hjælpe meget, hvis du laver dine snacks selv. Du kan for eksempel sagtens lave kartoffelchips selv, og så vil du vide med sikkerhed, hvad der er i dem. Ingen ukendte kemikalier og E-numre; blot det, du selv har puttet i.

Spis sunde snacks

Hvis du ikke kan lade vær med at spise snacks, er sunde snacks vejen frem. Snacks er i sig selv ikke nødvendigvis dårlige, men alting skal gøres med måde. Find ud af, hvad du leder efter i en snack, og se hvordan du kan genskabe det på en måde, som er sund for dig og din krop.